Jumtu segumi dzīvojamajām un saimnieciskām ēkām no vadošajiem Eiropas ražošanas līderiem pie SIA "Saules Jumts".

Dūmvadi – energoefektīvitāte un drošība jūsu mājās

Autors: 5BT

Publicēts:

Skatīts: 72
Garums: 3 minūtes
3 / 2 votes

Dūmvads ir iegūldījums energoefektīvā un drošā mājas uzturēšanā. Dūmvadi ir neatņemama mājas sastāvdaļa, tie tiek izmantoti malkas un ogļu krāsnīs, kamīnos un centrālajās apkures sistēmās. Pareizi izvēlēts dūmvads nodrošina pareizu ventilāciju un efektīvu dūmu izvadīšanu un galvenokārt mājas drošību.

dūmvadi

Kas ir dūmvads?

Dūmvads ir speciāla caurule, ko izmanto, lai novadītu dūmus un gāzes atmosfērā, kas rodas degšanas procesā krāsnīs, kamīnos vai katlos. Dūmvadi mēdz būt izgatavoti no dažādiem materiāliem: tērauda, keramikas un ķieģeļiem, atkarībā no apkures sistēmas veida un ēkas specifikācijās.

Kapēc ir svarīgi pareizi izvēlēties dūmvadu?

  • Kvalitātīvs un hermētisks dūmvads izvadīs oglekļa monoksīdu un citas kaitīgās vielas atmosfērā, samazinot vai pilnībā izslēdzot saindēšanās risku.
  • Vispārēji uzlabo krāsns vai katla efektivitāti, nodrošina optimālu skābekļa plūsmu, kas nepieciešama jebkuram degšanas procesam.
  • Pareizi izvēlēti un uzstādīti dūmvadi samazina siltuma zudumus, kas, savukārt atspoguļojās uz apkures izdevumiem.
keramiskie dūmvadi

Dūmvadu veidi

Par cik dūmvadu konstrukcija mēdz būt dažāda, arī to pielietojumi atšķirās:

  • Tērauda dūmvadi ir viegli, izturīgi pret koroziju un salīdzinoši vienkārši uzstādāmi. Tos bieži izmanto mūsdienu mājās.
  • Keramikas dūmvadi lieliski sevi parāda augstajās temperatūrās, tie ir pasargāti no ķīmiskiem procesiem un kondensāta. Keramikas dūmvadus bieži var sastapt tradicionālajāas malkas apkures sistēmās.
  • Ķieģeļu dūmvadi visbiežāk sastopami vecās ēkās. Laika gaitā šie dūmvadi plaisā un tiem ir nepieciešama regulāra apkope un remots.

Dūmvadu problēmas un uzturēšana

Lai dūmvads kalpoju desmitiem gadu, tam ir nepieciešama regulāra apkope:

  • Ikgadēja kvēpu tīrīšana ir svarīgākais dūmvadu uzturēšanā. Neregulāra kvēpu tīrīšana var izraisīt ventilācijas problēmas, iespaidot degšanas procesu un pat ugunsgrēku skurstenī, kas savukārt var novest pie pilnīgas vai daļējas ēkas nodekšanas.
  • Iekšējās caurules vizuālā pārbaude, lai izslēgtu iekšējās caurules aizsērējumus un bojājumus. Bojāta vai ieplaisājusi iekšējā caurule var radīt indīgu dūmu noplūdi.
  • Dūmvada noslēgums / vāka uzstādīšana palīdzēs ar mitruma un citu objektu iekļūšanu. Nepareizi izolētā dūmvadā var krāties mitrums, kas laika gaitā sabojā to.

Kā izvēlēties piemērotu dūmvadu

Izvēloties dūmvadus jāņem vērā daži faktori:

  • Dūmvadi jāizvēlās pēc apkures sistēmas tipa. Tas, kas der vienam, ne vienmēr derēs arī Jums. Tāpēc, lai izvēlētos savām mājām piemērotāko dūmvadu iesakam konsultēties ar profesionāļiem.
  • Dūmvada izmēram un augstumam ir jābūt piemērotam Jūsu apkures sistēmai. Tas ir ārkārtīgi svarīgi pareizu dūmu novadīšanā. Piemēram: ja dūmvada caurmērs nebūs pareizi izvēlēts, dūmi nespēs efektīvi izplūst atmosfērā un daļa to centīsies iznākt caur degtuvi.
  • Ja vēlaties izturīgu un ilgmūžīgu dūmvadu, ieteicams izvēlēties kvalitatīvus materiālus, piemēram, tēraudu vai keramiku.

Noslēgumā

Dūmvadi ir viens no svarīgākajiem apkures elementiem, kas nodrošina drošu un efektīvu apkures sistēmu darbību. Izvēloties un uzstādot piemērotu dūmvadu, kā arī veicot regulāru tā apkopi, var būtiski uzlabot apkures sistēmas efektivitāti un paildzināt tās kalpošanas laiku. Neatkarīgi no tā, vai mājās izmantojat kamīnu vai krāsni, rūpējieties par savu dūmvadu, lai nodrošinātu sev un savai ģimenei drošu un komfortablu vidi. Izvēloties dūmvadu, vienmēr konsultējieties ar speciālistiem un regulāri veiciet tā apkopi, lai izvairītos no nopietnām problēmām nākotnē.

3 / 2 votes

Atstājiet komentāru